Steevast herhaalde ze aan het eind van elk gesprek wat ik had verteld, om te concluderen dat ik toch wel een héél fijn leven had: “Wat een leuke vriendenkring heb je, wat doen jullie toch een interessante dingen, wat gaat het goed met je bedrijf, wat woon je daar toch prachtig….” Inderdaad een soort dankbaarheidsdagboek, maar dan mondeling en lekker lang uitgesponnen.
dankbaarheidsdagboek
Een dankbaarheidsdagboek; praktisch iedere coach adviseert het tegenwoordig.
Voor wie nog niet bekend is met het fenomeen; hierin schrijf je regelmatig de kleine en grote dingen waar je dankbaar voor bent in je leven, meestal dagelijks 3 items.
Een gewoonte die vooral populair is gemaakt door Amerikaanse zelfhulpgoeroes als Oprah Winfrey en Tony Robbins. Terecht, want uit verschillende psychologische studies blijkt dat mensen die zo’n dagboek bijhouden optimistischer, tevredener en socialer zijn, zelfs de fysieke gezondheid schijnt erdoor te verbeteren.
“Je echt dankbaar voelen en daar de gezondheidsvoordelen van ervaren, krijg je alleen voor elkaar door actief dankbaarheid te beoefenen”, volgens de momenteel zo populaire Amerikaanse schrijfster Brené Brown. Zo’n dagboek is wel de eenvoudigste en meest toegankelijke vorm om dankbaarheid te beoefenen.
app of ouderwets schrijven
Het dankbaarheidsdagboek is onderhand zo ht” dat er al diverse apps voor zijn. Het maakt dat je makkelijker routine opbouwt in het gebruik ervan en het is leuk je digitale dagboek door te scrollen en ook wat foto’s te zien.
Maar het ouderwetse schrijven met pen en papier werkt eigenlijk nog beter. Dat vergeet ik niet meer sinds Erik Scherder mij in een volle collegezaal op Nijenrode, waar ik braaf klaar zat met mijn IPad om aantekeningen te maken, toeriep dat ik die IPad wel weg kon gooien.
Juist de hoofd-handcoördinatie en de sensatie van het schrijven schijnt belangrijke effecten te hebben op je brein. Bovendien denk je net iets langer na over de formulering omdat je niet snel even iets kunt verbeteren.
Er zijn ook al diverse mooi vorm gegeven fysieke dankboeken in de handel. Maar een eenvoudig schriftje van de Hema volstaat natuurlijk ook.
waarom en hoe
Wil je starten met zo’n dagboek? Probeer dan zo specifiek mogelijk te zijn en verzamel steeds nieuwe momenten.
Iedere dag opschrijven dat je blij bent dat je benen je overal kunnen dragen, wordt algauw een routineklusje en dan werkt het niet meer.
Het voordeel van zo’n dagboek is, dat je door de dag heen opmerkzamer wordt als het gaat om (soms heel kleine) geluksmomentjes. Terwijl we van nature meer gericht zijn op wat er allemaal ontbreekt, of beter kan, in ons leven.
Over welke frequentie het beste is, zijn de geleerden het niet eens. Dagelijks schrijven kent veel voorstanders, maar er is ook onderzoek waaruit blijkt dat 3x per week beter is.
Nou ja, iedereen is verschillend, dus experimenteer gewoon een beetje en kijk wat voor jou werkt en haalbaar is.
eeuwig dankbaar
Wil je nog meer halen uit je dankbaarheidsdagboek? Noteer dan ook waaróm je dankbaar bent voor een gebeurtenis, zo kom je er achter wat voor jou waardevol is in het leven.
Mijn moeder mocht ook graag even memoreren waaróm iets voor mij belangrijk was, zelfs als ze dat zelf niet zo heel goed begreep.
En ik? Ik heb ook maar een mooi schrift aangeschaft om mijn dankbare momenten op te schrijven.
Mijn moeder had dat ongetwijfeld een heel goed initiatief gevonden. En hoewel ik dat dan weer niet iedere dag opschrijf; voor zo’n wijze, positieve moeder ben ik natuurlijk eeuwig dankbaar!